Välj en sida

I Sverige tillbringar vi människor en betydande del av vår tid inomhus. Därför är en god inomhusmiljö förutsättningen för att vi ska må bra och leva längre.

Är kvalitén på inomhusmiljön undermålig är risken stor att hälsobesvär blir en oönskad följd av detta. Hur bör man då tänka kring god inomhusmiljö och vad kan jag göra för att förbättra den? Först och främst bör man undersöka i vilket skick inomhusmiljön är där du bor eller vistas innan lämpliga åtgärder vidtas.

Orsaker till dålig inomhusmiljö

Det finns en hel rad olika orsaker som kan vara upphov till en dålig inomhusmiljö. Till exempel är fuktskador ofta en stor bov i dramat. Fuktskador i byggnader och byggnadsmaterial eller kemiska ämnen som utsöndras från mindre rekommenderade material kan avsevärt påverka hälsan. En sådan inomhusmiljö kan leda till olika andningsbesvär som i värsta fall ger men för livet. ju längre tid man vistas i en sjuk inomhusmiljö, desto större risk löper man att få allvarliga hälsoproblem. Så ett tips är att omgående titta på hur inomhusmiljön är i just ditt hus eller din byggnad.

För ditt välbefinnandes skull så är en tumregel att luften inomhus inte ska kännas av. Gör den det så bör du genast tänka att lukten kanske inte ljuger. Utan här kan det vara så att du möjligen har en inomhusmiljö som bör förbättras. Kanske behöver ett filter bytas, kanske är fläktarna gamla? Här är ventilationen en viktig faktor för att få cirkulation på luften och därmed få till en bra inomhusmiljö. En liten tankeställare är att personer med allergi vanligare anger besvär som är relaterade till inomhusmiljön jämfört med personer utan allergi. Det kan verkligen vara värt att tänka på, särskilt som du heller kanske inte är ensam i den byggnad du ansvarar för. Tänk dig då in hur det är med barn som är under utveckling och växer upp i en sjuk miljö inomhus. Finns bara en sak att göra för att främja hälsan, kolla upp din inomhusmiljö!

Är du i behov av en husbesiktning i Linköping så ska du kontakta Fukt & Saneringsteknik.